Sauna ve Buhar Odası olgusu çok eski yıllara dayanır. Vücut canlılığı ve diriliği için buhar banyosu keşfedilmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte bugün buhar banyosu vazgeçilmez bir sağlık unsuru olmuştur.
Buhar Banyosu rahatlamanızı ve zinde kalmanızı sağlar. Bütün bir günün iş yorgunluğu, yaşadığınız stresler buhar banyosu ile vücudunuzdan uzaklaştırılır.
45 C lik bir buhar sıcaklığı vücudunuzun gözeneklerini açar, kan dolaşımınızı hızlandırır, vücudunuzda birikmiş olan toksinlerin milyonlarca ter bezinin ter salgılaması ile hızlıca vücudunuzdan dışarı atılmasını sağlar. Buhar Banyosu sırasında odaya verilecek hoş kokular buhar ile yayılarak rahat nefes almanızı ve psikolojik olarak gevşemenizi sağlayacaktır.
Buhar banyosu sonrasında yapılacak olan cilt bakımı kaslarınızdaki ağrıları ortadan kaldırır. Cildiniz derinlemesine temizlendiği için ihtiyacı olan nemi buhardan alarak sizi canlı ve zinde tutar. Buhar Banyosu ile sağlıklı bir yaşam ve stresten uzak huzurlu bir ortama kapı aralamak sizin elinizdedir. Buhar banyosu sırasında vücudunuzdan ter ile atılan metabolik atıklar idrar ile eşdeğer elementleri içermektedir. Bu nedenle cildimiz ter salgıladığı için vücudumuzun üçüncü böbreği olarak nitelendirilir. Buhar Banyosu sırasında vücut ısınız yükselir. Bunun doğal sonucu olarak ter bezleriniz çalışmaya başlar. Terleme aslında vücut ısısının düşürülmesini sağlayan biyolojik bir olaydır. Ter vücut üzerinden ısı alarak buharlaşır ve vücut ısısını düşürür.
Buhar banyosu sırasında ortaya çıkan yüksek nem seviyesi vücut ısımızı daha da artırır. Böylece vücudumuz hipertermi olarak isimlendirdiğimiz ısı transferine başlar. Bu olay vücudumuzda önemli miktarda yoğuşumlara neden olur. Toksinlerin vücuttan atılmasının birinci yolu budur. Hipertermi olayının başlaması için vücut sıcaklığımızın 38-39,5 C civarlarında olması gerekir. Buhar Banyosu esnasında bu ısıya yaklaşık 10-15 dakikalık sürelerde ulaşılabilir. Bu nedenle 45 C lik bir Buhar Odasında 25 – 30 dakikalık seanslar yapılması önerilir. Daha uzun süreler vücutta bazı biyolojik değişimlere neden olabilir.
Buhar banyosunun diğer önemli bir faydası kardiyovasküler sistem üzerindeki uyarıcı etkisidir. 15-20 dakikalık bir seans sırasında nabız sayısı 100-150 vuruşa kadar çıkabilir. Bunun sonucunda kan dolaşımı hızlanır. Bu hızlanma sonucu tansiyon artışı olmaz. Çünkü sıcaklık etkisiyle kan akışı hızlanırken kılcal damarlarda genişler. Dolayısıyla tansiyonda yükselme olmaz.
Buhar sirayeti solunum şartlarını iyileştirmek için etkin bir tedavi yöntemidir. Soğuk algınlıklarında, sinüzit, bronşit ve alerjik hastalıklarda da tavsiye edilir. Üst solunum yolu zarlarının iltahaplanmasında; solunum yolları tıkanmasında önemli bir rahatlama sağlayacaktır.
- Havayı nemlendirdiği için boğaz tahrişlerine iyi gelir.
- Astım ve boğmaca rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Boğaz ve akciğerlerden mukos salgılanmasını uyarır.
- Kasları gevşetir ve kuru öksürüğü teskin eder.
- Mukos zarlarının aşırı kurumasını önler.
- Buhar banyosu hem vücudunuzu hem de ruhunuzu canlandırır.
- Günlük uğraşılardan sonra rahatlamanızı stresten uzaklaşmanızı sağlayacaktır.
- Psikolojik olarak düşünce ve üretme yeteneklerinizi üst düzeye çıkarır.
- Keyif vericidir. Sıcaklık ve nem cildinize masaj yaparken kaslarınızı gevşeterek sizi rahatlatır.
- Cildiniz yumuşak ve pürüzsüz hale gelir.
- Banyo sonrası vücunuz uzun süre canlı ve enerjik kalır.